• Feb
  12

  Salderen, groene stroom opwekken en jouw energiecontract

  Filed under: Beleggen, besparen, Geld lenen;

  Je wilt zelf duurzame energie opwekken. Je denkt hiermee volledig te kunnen voorzien in ál jouw energiebehoeften. Wettelijk ben je alleen nog wel verplicht om een energiecontract af te sluiten. Gelukkig kun je salderen. Wat is dat, hoe werkt het en waarom is het verstandig om óók als je energie opwekt een energiecontract te hebben?

  Altijd een energiecontract

  Het particulier opwekken van duurzame energie wordt steeds meer gedaan in Nederland. Toch zijn we hier wettelijk verplicht om een energiecontract te hebben. Aangezien duurzame, particuliere middelen hier in Nederland niet heel constant leveren, is het ook vooral raadzaam om over een energiecontract te beschikken. Als je een contract hebt kun je ook nog eens salderen. Salderen heeft een gunstig effect op de kosten van jouw energiekosten en het milieu.

  Hoe salderen werkt

  Als je zelf stroom opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen, kan het zijn dat je de verkregen energie niet allemaal gebruikt. Als je niet thuis bent wordt er namelijk ook energie verkregen. Zelfopgewekte energie moet je direct gebruiken. Doe je dat niet, dan kun je de energie via de elektriciteitskabel aan het elektriciteitsnet leveren. De stroom gaat dan naar andere afnemers via het openbare net. Op je energierekening wordt in kWh, kilowattuur, vermeld hoeveel stroom je hebt ontvangen van de energieleverancier. De energie die je terug hebt geleverd wordt hiervan afgetrokken. Die rekensom heet salderen.

  Saldeergrens

  Je kunt alleen salderen als de elektriciteitsmeter aan kan tonen dat je stroom teruglevert. Doet de meter dit niet, dan heb je alleen voordeel met de zelfopgewekte energie door eigen gebruik. De energie die het energienet opgaat, doneer je dan eigenlijk. Zorg dus dat je een meter hebt die de teruggeleverde stroom aangeeft. Door te salderen betaal je uiteindelijk minder voor je energiecontract. Bereik je de levergrens, dan kun ontvang je een tarief voor teruggeleverde energie.

  Levergrens
  De levergrens ligt op de hoeveelheid kWh die jij jaarlijks afneemt bij de leverancier. Het aantal kilowatturen dat je teruglevert, wordt van jouw energiecontract afgetrokken. Neem jij bijvoorbeeld in een jaar 1000 kWh af en lever je 500 kWh terug, dan hoef je nog maar voor 500 kWh te betalen. Máár neem je 1000 kWh per jaar af en lever je 1500 kWh aan het net, dan krijg je voor die 500 kWh die boven je afgenomen hoeveelheid energie gaat een teruglevergoeding. Gemiddeld ligt die vergoeding rond de 7 cent per kilowattuur.

  Hoe bespaar óf verdien je op je energiecontract?

  Door salderen betaal je jaarlijks minder voor jouw energiecontract. Ga daarbij jaarlijks energie vergelijken en kies voor een ander energiecontract, en je ontvangt elk jaar weer overstapkorting. Deze korting ligt rond de € 200. Door deze korting en het salderen betaal je minder voor jouw energiecontract en kun je zelfs wat geld ontvangen door de terugleververgoeding. Door het opwekken van de duurzame energie draag je ook nog eens bij aan een duurzamer Nederland. Win-winsituatie, toch?

  No Comments

Leave a reply